Waarom je nooit een vacature in PDF moet plaatsen

We zien ze heel vaak langskomen op internet: vacatures in PDF. Ze zien er schitterend uit, zijn met de grootste zorg opgemaakt en bevatten hele leuke functies. Alleen, goed gevonden worden ze niet. Want vacatures en PDF gaan helaas niet altijd samen.

Sollicitanten die een cv opmaken, krijgen vaak als advies dat in PDF te doen. Dat ziet er mooier uit. Dat veel werkgevers dat ook denken van een vacature kan ik me voorstellen. Je functie mooi opgemaakt in PDF. Dat ziet er toch verzorgd uit? Dus kom maar op met die reacties! Maar helaas loop je met zo’n mooi PDF heel wat sollicitanten mis. Afgezien van het feit dat sommige mensen niet de moeite doen om iets wat ze niet meteen zien te openen, vinden vacaturesites die het internet dagelijks doorzoeken op vacatures functies in PDF vaak niet. Een gemiste kans dus.

Hoe moet het dan wel? Bouw de vacature in ieder geval logisch op. Daar houden sollicitanten van, en zoekmachines al helemaal. Je vacature wordt dan sneller gevonden. Kies verder een Search Engine Friendly-url als je de vacature op je website zet. Geen gekke tekens als  “_id=124&” en “_info=1”, maar bijvoorbeeld gewoon: www.mijnwebsite.nl/vacature/product-manager. Ook dat valt goed in de aarde bij google e.a. En misschien nog belangrijker: zorg dat je vacature staat op een site die vaak bezocht wordt door zoekmachines. Want hoe vaker zo’n machine langskomt, hoe sneller je vacature wordt geïndexeerd en dus gevonden. Talentee is bijvoorbeeld zo’n website.

Heb je eenmaal iemand gevonden en stond de vacature op je website. Verwijder ‘m dan. Haal je ‘m alleen uit de navigatie, dan blijven zoekmachines je vacature vinden en blijf je reacties krijgen. Zonde van jouw tijd, en die van de sollicitant.